2016Bonäset 250 år
c/o Isaksson
Krutvaktargränd 24
831 38 Östersund

Uppdaterad:
2016-10-28

 

  Lite blandat om vad vi haft för oss på Bunäse under 2016

 

Stigfinnarna


I maj hade vi upptaktsträff i vårt Kulturprojekt, som går under namnet "Stigfinnarna". Det genomförs i studiecirkelform. Syftet är röja och märka upp gamla stigar och platser, samt sätta upp skyltar med vedertagna namn, som bara finns i våra huvuden. Namnet har ju ofta en anknytning till något som funnits eller hänt på den platsen. På sikt kanske det kan till leda till en lokal karta. I vår cirkel har vi en värdefull kulturskatt, Anders-Olof, som vet mycket och minns allt. Han har även förmågan att göra en berättelse rolig och levande.

Majbrasan


Den 30/4, hade vi styrelsemöte i Bbf. Efter fikat, var det någon som uttryckte" nog skull vi väl ha haft en majeld i kväll?" Lite hastigt på kommet, men varför inte. En stor rishög fanns ihopdragen och klar på "Stigsudde".
Brasan tändes, när det började skymma. Det small lite här och där, som sig bör en sådan kväll. Erja trollade fram en stor burk med varmkorv och bröd, det fanns även kaffe, bullar och krusa i Birgers" bryxtu",
dit vi gick efter att elden falnat. Ungefär 15 personer var där, var kom alla ifrån? En mycket spontan och trevlig valborgsmäss.

 

Våran arbetsdag inföll 6/6


Samling med kaffe och fördelning av arbete, som skulle utföras. Vi hade tidigare planerat att röja och märka ut gamla stigar, men det får bli vid ett senare tillfälle. Det kändes mera akut att "städa" upp

efter vägverkets framfart med sågnings och röjningsaggregat genom byn. Kvistar, grenar och halvstora fällda träd låg i landsvägsdikena och inne på tomterna, ingen trevlig syn.
Men mången man gör lätt arbete, sammanlagt var vi 17 st. Vi rensade sträckan från Tullstation till Lillsveviken, riset lades i högar vid vägen, Sven-Erik körde med traktor och vagn till sin "åkarbrasa",
som enligt utsago skall brinna i höst, när första snön kommer. Detta" slit" pågick hela dagen med avbrott för lunch, ärtsoppa.
Vi hjälpte även BRÅ med att röja vägen upp till skarvsjön och fälla ett större antal träd nere i skarvviken för att förbättra vägarna.
Arbetsdagen brukar traditionsenligt avslutas med grillkväll, så och även i år. Vi planerar varje år att vi skall hålla till på Ångbåtsbryggan, vi ser framför oss en spegelblank Vattudal, varmt i luften och en fin solnedgång.
Det blir som vanligt vår plan B, som får gälla. Vi trotsade ändock "nolablåsn", med en bryggöl, sen drog vi till Löfvenringsgården. När köttet var grillat, var det skönt att fortsätta kvällen inomhus,
som även bjöd kaffe och äppelpaj, som 9-åriga Agnes Löfvenring bakat. Smaskens!
Vi planerar för en grillkväll vid bryggan nästa år igen.
/Iris


I lördags var det trångt på Löfvenringsgåln'


Då, 17/9, gick nämligen det årliga surströmmingskalaset av stapeln. Vi fick duka i saln', kammarn' och t.o.m. i köket, för att alla skulle få plats, Men det var enbart roligt, att så många hörsammat inbjudan.
Vi var 39st, vuxna och barn, som trängdes och trivdes. Åldersspannet bland gästerna var stort. Byäldsten, Anders-Olof Isaksson med sin modiga 88 år, yngst var Valter Bardosson 7 mån.
Det var "gamla Bunäsbor", så klart, och återkommande älgjägare. Några av de nya gästerna är barnbarn till Rut och Torsten Blomberg, samt till Edith och Elof Strömberg, som byggde sina fritidshus på 60-talets Bunäse.
Husen ligger naturskönt vid Vattudalen, men det har varit mörkt och tomt där länge nog. Men fr.o.m. i sommar är det full fart. Nu kommer 2:a generationen med sina familjer, renoverar, röjer och rensar tomterna från sly.
Nu lyser det i fönstren igen och husen har blivit synliga både från vägen och från sjön. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna till byn.
Till kaffet serverades tårta, samt sång och musik. För att få in lite pengar till byföreningen såldes två lotterier med skänkta vinster. Vi tackar för Er generositet och för att Ni ville komma.
Bonäsets Byförening gm/Iris

 

 Tillbaka till första sidan

 

© 2007, Bonäset
Webmaster: Roger Isaksson