TjennanBonäset
c/o Isaksson
Krutvaktargränd 24
831 38 Östersund

Uppdaterad:
2019-02-23

 

Buflotjärn och Skarvsjön, våra skötebarn.

 

Dessa fiskevatten, som ingår i BRÄ:s (Bonäset, Risnäs ,Äspnäs) fiskeområde, är mycket populära utflyktsmål både sommar som vinter. Här finns inplanterad ädelfisk, öring och röding samt inhemsk abborre.
Båda ställen har vindskydd, bord med säten, dass och grill. Gubbarna i byn ombesörjer att torr och kluven ved alltid finns.
Skarvsjön har en area på 25 ha. Bilväg finns numera hit sommartid. På vintern åker man företrädesvis skoter. Ett flertal Bunäsbor har idag sina sina båtar vid västra stranden nära vägen. Tidigare gick man till fots från Skarvhöjden och kom då fram till östra sidan av sjön Den större rastplatsen ute på udden kallas ”Jäns-Herbert länningen”, uppkallad efter Jens-Herbert Ehrs från Äspnäs. Han var en känd profil, och fiskeentusiast. Han hade sin båt här, och hans favoritplats var just denna udde.
En annan storfiskare var Harry Löfvenring från Bunäse. Han hade sitt favoritställe vid östra stranden, och han ansåg att detta var bästa platsen för fiske från land, samt att det var mera lä för blåsten. Här finns ett vindskydd sen tidigare, och till vintern kommer vi att frakta ett bord med säten till ”Harryplassn´”, som från och med i år blivit mer tillgänglig p.g.a att skogsbolaget brutit en ny väg på denna sida av sjön.
Byföreningen har för avsikt att sätta upp namnskyltar på dessa platser, för att hedra två föregångare, som av stort intresse och med små medel gjort att fisket och fiskföreningen utvecklats.

Buflotjärn, ca 4 ha, en pärla som vi är mycket glada över att den finns, knappt 1km från byn. Hit går man för att fiska, fika, bara umgås eller laga sin lunch på murikan eller grillen. Fina vårvinterhelger finns alltid folk här, i påskas var det nästan trångt. Vintertid kommer besökarna mest på skoter, ibland skidandes, sistnämnda gäller enbart damer. Vi har från i år utökat med ytterligare ett bord med sittplatser. För sommarfisket har installerats en flytbrygga i anslutning till vindskyddet. På motsatta sidan av tjärnen finns en äldre fast brygga.
Alla är välkomna att nyttja dessa faciliteter. Vill man fiska, köper man ett fiskekort. I BRÄ:s fiskeområde ingår även Spettnästjärnarna, Nolbutjärn , Lillallvattnet, samt delar av Vattudalen.
/ a´Iris

 
 
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 

 

 
     
     
     
      

Tillbaka till första sidan

 

© 2007, Bonäset
Webmaster: Roger Isaksson