Läskiga skogen

 

Bonäset 250 år
c/o Isaksson
Krutvaktargräd 24
831 38 Östersund

Uppdaterad:
2016-11-27

 


Läskiga skogen, en del av Bunäse

I en skogsglänta efter gamla Byvägen finns denna raritet. Den tillkom i samband med restaureringen av vägen 2014.
Här huserar bl.a spöken, troll, ugglor och mossiga par, alla är snälla, men har små egenheter, därför skall man vara vaksam och försiktig när man besöker dem.
Barn, som lekt här har målat stenar och signerat med sitt namn och lagt i ett stenröse. Från och med i höst finns även en grill, som kommer att tas i bruk sommaren 2017.
När jag var barn fanns en seriefigur, en liten dvärg som kunde trolla, uppkommen ur en gammal folksaga. Han hette Titteliture.
Moster Gölin (mammas moster) kom så gott som dagligen på besök i Lillsveviken. När jag såg henne komma gående, sprang jag henne till mötes. "Ha' du råkt n'Titteliture idag?"

Hon hade nästan alltid träffat honom i skogen. Jag fick söka igenom hennes förkläs'ficka, måhända han skickat något till mej? Där fanns garanterat en bröstkaramell eller polkagris.
Jag älskade denna lek, inte undra på att Titteliture blev min favorit, som följt mej genom åren. Heder till fantastiska Moster G. som gjorde detta möjligt.
Nu när jag själv är farmor till tre småpojkar, Nils, Anton och Valter, känns det legalt och roligt att denna fantasifigur får återuppstå, till glädje för flera barn.(och även undertecknad)
"Sagan" har moderniserats lite. Idag är Titteliture vaktmästare i Läskiga skogen. Han håller koll på allt och ser till att ingen skräpar ner här.
På hösten går han och lägger sig och sover hela vintern, men vaknar ungefär samtidigt som myrorna. Ibland lägger han ut skattgömmor.
Då skickar han SMS, och ger ledtrådar, var man skall leta efter skatterna. Nils och Anton brukar fråga om Tiltteliture finns på riktigt, och hur ser han ut?
Jag brukar svara, att han inte är någon liten människa, som man kan se och peka på. Man får använda sina egna tankar och sinnen "fundera och fantisera" om hur han ser ut, och vill man att ska finnas så finns han.
Ta en promenad med fikakorgen till Läskiga skogen, sätt dej på en stubbe och" umgås" med invånarna här. Låt tankarna komma och gå, minns hur ni själva lekte i skogen som barn.
Detta är särklass den billigaste föryngringsmetoden.

/Iris

 
 
   


 

© 2007, Bonäset
Webmaster: Roger Isaksson