Jubileumsåret 2008 - Från tanke till handling



Bonäset 250 år
c/o Isaksson
Digernäs 307
832 93 Frösön

Uppdaterad:
2009-02-24

 

 
Mina personliga tankar, känslor, upplevelser och reflexioner från det gångna året.

Faktum var att vår by skulle fylla 250 år.
Än sen då? Skulle vi bry oss? Låta det passera och låtsas som ingenting?
Fanns det möjligtvis intresse och vilja hos någon? Dessa tankar fanns i mitt huvud och även i andras, skulle det visa sig.

En solig söndag i april 2007, satt några bybor vid Buflotjärn , grillade korv och umgicks. För första gången blev frågan om vi skulle göra något inför kommande år, offentligt uttalad. Efter detta genombrott, började vi så smått dryfta funderingar och tankar med varandra. Marie, som är en handlingarnas kvinna: "Hur blir det? Ska vi ha nåt jubileum eller?"
"Nja, " "Jo, kanske", "Ja, det är klart" "Ja, men då ska det va' bra, annars får det va'.

Beslutet var fattat. Det var tur att vi hade en lång förberedelsetid framför oss, inför något som vi i detta läge inte förstod vidden av. Hur skulle vi, några få bybor och halvfasta boende, utan pengar, utan lokal och utan erfarenheter från dylika arrangemang få ihop detta?

Det kom att bli en spännande, tidskrävande, lära känna resa, med många aha-upplevelser, och med en stor och fin gemenskap i slutändan. Vilka förmågor, talanger och dolda egenskaper, som finns hos vår nästa, gäller bara att plocka fram dem." Vill man, så kan man.". Många har dragit sitt strå till stacken, alla har behövts. Jag kommer att nämna många namn, och hos vissa, egenskaper, som varit till nytta i vårt arbete. Förhoppningsvis kommer ingen att känna sig utpekad eller störd av detta.

En gemensam arbetsdag genomfördes i sept. 2007. Vi röjde bl.a. skoterleden mot Renån, restaurerade broar över diken, samt samlades till en sopplunch ombord på M/S Gäddede. Detta kom att bli vår upptaktsträff. I kölvattnet blev det många möten och telefonsamtal. Marie och jag pratades nog vid 2-3 gånger i veckan. - Konstigt att karlar inte behöver prata om viktiga saker.

En interimsstyrelse, bestående av 2 bofasta och 3 deltidsboende bildades. Det kändes självklart att ställa sig frågorna: Vad vill vi? Vad är syftet, målet? Hur kommer vi dit?
Birger och jag, från arrangörsstaben, var med när byn firade sitt 200-års jubileum. Det mest bestående minnet för min del, var att man fick äta varmkorv och dricka läskedryck. Nu är det vår tur att föra traditionen vidare, känns faktiskt lite agasamt när man vinklar det på det viset.

Vi beslöt att :
- Vi vill visa upp vår vackra by.
- Vi vill ha en kultur- och historiedag, samt ta till vara lokala förmågor.
- Vi vill att folk ska träffas och trivas i en "lagom" lättsam miljö, för både gammal och ung.

- Vad kännetecknar Bunäse, vad är typiskt för en bunäsing?

Jag som är inföding, kan ju naturligtvis se stora skillnader idag mot under min uppväxt. I takt med att samhället förändrats, har ju även livsvillkoren ändrats. Gränserna och karaktärsdragen har suddats ut. Folk behöver inte varandras hjälp i samma utsträckning som tidigare. Bunäse är fortfarande en generös, vänlig och välkomnande plats. De som kommer hit återvänder ofta, och våra nya bybor hjälper vi gärna tillrätta. Friluftsliv med främst jakt och fiske utövar många idag, liksom förr. Bunäsbon har aldrig varit så kyrkligt intresserad, hellre drogs en poker på söndags eftermiddag', innan mjölkningen förståss. Likasinnade från Renån kom på trampcykel för att delta' i söndagsnöjet. Idag är det väl mest TVn som står för underhållningen och sällskapet.

Datum för jubileumsdagen bestämdes tidigt, 9 augusti ,en bra dag ,tyckte vi. Man fick planera semestern därefter. Det var också viktigt att kunna sprida detta datum till folk i omgivningen, "du kommer väl på Bunäse då?" Mats skriver i Heimlöutaboken:"Ingen i trakten torde ha missat att Bonäset firar jubileum i år". Då kändes det att vi var på rätt väg.

Vårt absolut största problem var avsaknad av kapital. Om vi ordnar en pimpeltävling framåt vårvintern, kanske vi kan få in lite pengar. Vi beslöt att Trivselpimpeln, vi valde att kalla den så, skulle äga rum den 8 mars. Nu hade vi satt oss i ännu ett dilemma, två tillställningar och fortfarande lika "blacka". Positivt tänkande och peppning var vad som gällde på våra kommande möten , självklart att vi fixar det. Marie med tunga meriter från Storåbrännas fester och gäster med gester, var redan i full gång med att skaffa sponsorer som var villiga att skänka vinster till våra lotterier.

När det började bli känt att vi skulle ordna dessa begivenheter, hörde gamla bybor av sig från alla håll: "Va' kul, jag vill gärna hjälpa till, vad ska jag göra?"
Plötsligt var vi ett stort gäng, som strävade mot samma mål.
Ekonomin var ju som sagts det största bekymret, Jag minns när sönerna skulle samla in pengar till skolresan, först fick man köpa ingredienserna, baka brödet, och sen i slutändan själv köpa det. Man fick arbete, men ingen vinst. Så vill vi inte ha det. Det måste in pengar utifrån.

En ideell förening - Lotteri

Ett lite större lotteri ,kunde kanske ge stålar så vi får ett rörelsekapital. För att söka dylikt lotteritillstånd fordras att man har en ideell förening.
Efter många turer och diverse byråkratiskt krångel bildade vi Bonäsets Byförening i dec. 2007. Den tillfälliga styrelsen blev permanent, och vi fick äntligen vårt tillstånd att starta lotteriet.1000 lotter skulle vi sälja. Vinsterna i lotteriet, som kom från skogen, jakten, sjön och elden kom på sätt och vis att representera byn, genuint och naturnära och nästan gratis.

Om ni inte minns var det vedlasset, älgkalven, båtturen, och eldkorgen, som lottades ut, dom tre första vinsterna var skänkta av oss bybor. Lite kalla fötter hade vi ett tag……tänk om ingen vill köpa våra lotter. Där tog vi fel, lotterna gick åt som smör i solsken, vi hade kunnat sälja betydligt fler, men man skall inte förhäva sig. Alla sålde lotter. Jag tror Henrik och Birger var snabbast att få ut sina block "Du får fem för´n hundring, pass' på", var Henriks affärsidé'.

Marknadsföring är oerhört viktigt. Vi ville ju inte direkt smyga med våra förehavanden. Annons i tidningen? Alldeles för dyrt. Utskick till gamla bybor i förskingringen? Affischer i grannbyarna? Mun till mun metoden, var ju redan på gång. Kanske en hemsida? Röksignaler föreslog någon. Styrelsen godtog alla förslag utom röksignalerna.

Vi hade ju redan självklara personer för uppgifterna i inre kretsen. Erja är en tusenkonstnär, och en fena på fotografering, hon gjorde bl.a. vår "logga" med minnesstenen och gammstöuge i Noligåln', samt komponerade och tryckte utskicken och affischerna. Roger, med sitt genuina datorintresse och kunnande var självklar person att sköta Bonäsets hemsida. Han har gjort ett styvt arbete med presentation av byn och annonseringen. De samt sonen Marinel har under året blivit deltidsbunäsingar, då de köpt "Ingeborgs" ,som de helrenoverat och flyttat in i. Roligt tycker vi alla.

Bitarna börjar falla på plats

För att inte röra till det för mycket bestäms att vi pratar och tänker i nuläget endast på nästkommande arrangemang nämligen pimpeltävlingen "Trivselpimpeln", kom att äga rum på internationella kvinnodagen, var det slumpen ...?
Deadline var satt till klockan 11. Då skulle allt och alla vara på plats. Föret på Vattudalen var inte det bästa, men karlarna i byn hade i några dagar trampat målområdet i Lillsveviken med snöskoter, så att underlaget skulle bli hårt och bra att gå på. Birger hade tillbringat några dagar i snickarboa och tillverkat en ståtlig korvgubbevagn, som även sedermera skulle visa sig hålla måttet som talarstol.

Vädergudarna var inte helt på vår sida, snålblåst och snöfall på morron'. Jag tittar ut genom köksfönstret vi 10-tiden. Folk är redan i rörelse och på gång med arbetet nere på sjön. Var kommer alla ifrån? Sekretariatet, fika-och prisbordet måste skyddas från snöovädret. Hässjeroar, presenningar och Henriks partytält fick i all hast letas fram. Erja, Sven-Erik, Göran och Roger bygger. Ved fraktas, eldar tänds. Ronny och PH, som dagen till ära prytts med fina förkläden, finns på plats med stekpannor och kolbullsmet. Curt fungerar som vaktmästare, skulle något krångla finns han till hands. Sjöbua fick kokplatta och fungerade fint som kaffekokeri. Vi var klara med förberedelserna i god tid. Tog en gemensam kaffetår, för att samla ihop oss. Fantastiskt hur bra det flyter när alla vet sin plats.

Vid 11.30 börjar de första pimplarna komma. Klocka 12.00 går starten. 85 stycken köpte startkort för "skamlösa" 20 kronor. Birger var självklar korvgubbe, samt prisutdelare, han behöver som tur är ingen megafon. Helen, Erja, Marie med flera turades om vid fika och lottförsäljningen. Sven-Erik och Curt vägde fångsten. Många fick fisk, det var ju kul, men från min sida helt oväntat. Jag har många fisketimmar både sommar och vinter ute på Lillsveviken och jag kom oftast hem helt fiskfri.

Tore hade snidat ett fint träskrin, som fick bli hederspris till 1:a pristagaren,
Trivselpimpeln genomfördes planenligt, vi fick träna oss i samarbete och testa vår organisationsförmåga. Speciellt nöjda var vi när kassören meddelade att nu fanns det ett litet netto i kassan.


Nu vilar vi på ramarna ett tag………….Men inte för länge.

Så var det dags för nästa möte i Bonäsets Byförening, i början av juni tror jag att det var. I mellantiden hade vi haft dragning på vårt jubileumslotteri samt ägnat oss åt egna tankar och funderingar, som nu kom i dagen. Hädanefter skulle fokus helt vara inställt på 9:e augusti. Plötsligt känns tiden knapp bara 3 månader till dagen D.

Vi tog för givet att våra gäster skulle vilja träffas och pratas vid. Många gamla bekanta skulle dyka upp, som inte setts på år och dag. Tid för fika och umgänge var viktigt. Vi påminde oss om vad vi bestämt i början, lagom, naturnära, lokalt och helst på jämska. Ett inte allt för späckat program med paus, tyckte vi skulle passa bra. Ett längre uppehåll, fram till middan', var nödvändigt, för att vi skulle hinna gruppera om oss.

Egon, som är fiolspelare i Strömsdraget, hade redan tidigt lejt in sina medmusikanter, som skulle spela för oss. Cecilia och Sven-Erik tog och gifte sig i maj. Arne och Elisabet spelade och sjöng i kyrkan vid vigseln. Den sortens underhållning passar också bra för oss. På stående fot, på kyrkbacken fick dom engagemang. Gaget blir mat och kaffe.(Styrelsen fick godkänna i efterhand). Arne är en hyvens typ och god granne, honom ska man dra nytta av.

Att Birger skulle berätta lite historia om byn, var också självklart, dessutom kan han improvisera om så behövs. Vattudalen med sin båttrafik har och har haft stor betydelse för byn. Curt blev den naturliga kåsören i ämnet ,med sitt brinnande intresse och gedigna kunnande.

Boende i byn finns småflickorna Nim och Nelly, som tillsammans med kompisen Towa från Alavattnet, skulle sjunga i en minikör. Marinel som är duktig musiker, trakterar saxofon.

Kvällen skulle rundas av med skrammelbal på lon' i Noligåln', som det var brukligt på den gamla goda tiden.
Festplatsen kom att sträcka sig över två gårdar, Noligåln', självklar arena, den äldsta gården i byn, med minnesstenen och gamla fina hus. Söat, tillika Löfvenringsgården, närliggande och med bra utrymmen, var en praktisk lösning. Det gav hela arrangemanget lite mer rörelse och rymd, dessutom kunde vi sprida våra begivenheter.

Vi måste ju också lämna efter oss ett kulturminnesmärke från denna dag. En tilläggstavla till minnesstenen får det bli. Vad har hänt här i under dom gångna 50 åren? Det som vi ansåg vara utvecklande för byn var: Landsvägen genom byn, väglyset, och restaureringen av ångbåtsbryggan. Curt designade och gjorde denna skylt. Min far Lasse var den person som var upphovsmakare och tillverkare av minnesstenen som restes när byn firade 200 års jubileum.

Förplägnadsfrågan, ja den föll på damernas lott. Marie hade tidigt i höstas börjat tillfråga krusbakerskor från när och fjärran. Det vållade inga problem, alla ställde upp. Jag hade lovat att ansvara för jubileumsmiddan'. Vad jag inte visste då, var att närmare 200 personer kom att anmäla sig. Karin, vår utpost i charken på Simonssons var en ovärderlig tillgång. Heldag i bryxsstugan i Valln' för Inger, Birger och mej.

Våra sammankomster blev tätare ju mer vi närmade oss "dagen". Mycket började falla på plats, medan vissa saker inte gick att ordna förrän sista veckan.


Tänk om det blir spöregn? Vad gör vi då?


Vi hade nog ingen klar plan om detta skulle inträffa. Vi lyssnade på väderprognosen dagligen, från olika kanaler, och vi tog till oss den som verkade mest lovande. Vi är nu inne i veckan då allt skall klaffa. Eftersom byn inte har för vana att anordna stora fester, måste vi ju låna ihop allt som behövs. Bilar och släpvagnar gick i skytteltrafik från Hillsands bygdegård och Skalbäcksstugan med förnödenheter, tur att det finns goda grannar.

Vi funderade länge hur vi skulle ordna en scen. Lösningen blev Curts traktorvagn, den fick duga. Dag, vår smålänning, infann sig, och var behjälplig med bygget av tak och väggar till scenen. Han hade egentligen inte tid att komma, pga. egna bröllopsbestyr, han och Linda skulle nämligen gifta sig i slutet på månaden. Erjas fiolspelande kompis Agneta från Frösön dök upp, som gumman ur lådan, passade väl in i gänget och hjälpte till. Erja tillverkade skyltar, som skulle ledsaga våra gäster rätt. Alla jobbade på, med sina uppgifter. Varm korv med mos blev dagens gemensamma lunch på farstubron i Noli Gåln'

Med tanke på alla middagsgästerna hade vi hyrt ett partytält, samt lånat ett av Maud och Lars-Erik i Hillsand Det kulle ändå inte finnas tillräckligt med sittplatser till middan'.

"De henne mä middan', klara dä aldrig",

var Curts och Ronnys peppning.
-"Självklart, håll tyst"

Jag funderade ett tag, och kom plötsligt på lösningen
Om vi trycker ihop rate, som finns på fjösbattn' i Söat, åstadkommer vi mer golvyta. Sagt och gjort. Henrik högg björkar och satt upp framför allt gammalt skrot. Vi sopade golvet och dukade till långbord, och med lite kulörta lyktor upphängda såg det riktigt trevligt ut. Det är ju trots allt en fjösbattn' och inte Vita Huset.

Kaksorter, bullar och sockerkakor, levererades från alla håll. Bengta, 85 år är kanske vår äldsta krusbakerska. Inger, Cecilia och jag hade heldag i köket, recepten fick multipliceras många gånger. Jag får väl se det som en fördel att jag i min ungdom jobbade i lasarettets storkök. Tur att jordkällaren är i gott skick för att förvara matvarorna i. Alla med tillgång till någon sorts ugn, tilldelades pärgratänger, att grädda inför middan'.

Fredag kväll, allt är i stort sett klart. Momma Viola och moffa Hasse är på plats, som alltid hjälpsamma med vad som behövs. Rogers spelemän i bandet W.A.Y har också anlänt, samt ynglingarna Fredrik och Jesper, som hjälpt till med att bära bord och stolar hela dagen. På kvällen äter vi alla sallad på fjösbattn', som visar sig hålla måttet som utspisningslokal. Vi kollar av att alla vet sina uppgifter inför morgondagen. Nyanlända medhjälpare är Sara och Bea. Marie delar ut Bunäs-t-shirten till oss, den skall vi ha på oss på jubileumsdagen. Vi går var och en hem till sitt, och det vi hoppas på är uppehållsväder för morgondagen

Lördag morron', solen visar sig lite på himlen, klarnar upp mer framöver förmiddan, lite kall västablås. Vi får ändock vara nöjda med vädret.

Sista handen läggs vid bakelserna, Bengt-Olof och Martin skivar jordgubbar och spritsar grädde, allt vad tygen håller, tala om dolda talanger. Martins egentillverkade 250-års-stämpel prydde marsipanen på bakverken.

Festligheterna startar klockan 12

Vi som jobbat med jubileet, står framför scenen, Agnes 1 år, den yngsta Bunäsättlingen, är också med. Birger börjar med fast stämma läsa Anna Carlssons dikt "Du vackra Vattudal". När jag blickar ut över publiken och ser sjön blänka i bakgrunden, då känns det inombords. Stort och mäktigt. Jag tror många av oss fick lite ståpäls i det ögonblicket. Yes! Vi alla gemensamt har hjälps åt att nå målet.

Underhållningen, aktiviteterna, serveringen pågår. Folk träffas och pratar.
Dagen fortlöper planenligt. Jahn och Ulrika från Hillsands getgård säljer slut på sin medhavda ost och mese.

Trofeutställningen, som byns jägare ordnat på lon' var välbesökt. Där fanns bl.a många älghorn av valören guld. Två stycken björnskinn prydde sina platser, jägarna var Ronny och Göran

Har vi några konstnärer med anknytning till byn? Jag kan påstå att Mildreds konst finns i alla gårdar på Bunäse, samt i de flesta andra hem i trakten. Motiven, kända och trygga från naturen runt om oss. Jag blir glad när jag ser hennes tavlor. Tidigaste alstret som fanns med på utställningen var målat 1947, några av de senaste var från mitten av 90-talet, en nära 50-årig konstnärsepok. Efter sin pensionering vistades Mildred långa perioder i sitt sommarhus i byn . Vi fick till en varierad utställning. Tavlor fanns på alla väggar i Söat. En handfull övriga personer som har målning som hobby och intresse, visade sin konst i olja, akryl och akvarell.

Vi ville låta våra besökare ta del av Antons ljudupptagningar med rullbandspelare. Dessa band är drygt 50- år gamla och innehåller 8 timmar spännande material. Med två personer i huset, som jobbar bäst på kvällar och nätter, somnade jag ofta till Anders Erssons mäktiga, lite skrovliga gammelmansstämma ljudande från källarvåningen "Jaasou, Jaaha, Tron' dii?" Jag vet inte hur många timmar Curt och Martin lade ner på att förbättra ljudkvaliteten, digitalisera, samt göra CD-skivor av denna kulturskatt, men det är åtskilliga. Jag tycker att det är väldigt fascinerande att höra alla dessa gamla bybor, som berättar sanna och osanna historier, som sjunger, spelar och låter sig intervjuas. Dom flesta finns inte idag, men när jag lyssnar på skivorna kan jag se dem alla framför mej. Materialet finns på 4st CD-skivor, som Martin gärna säljer till intresserade.

Tipsrundan lockade många deltagare. Den sträckte sig från Noligåln', en bit efter landsvägen, upp över Södervägen till Söat och tillbaka till startplatsen. Martin som är en klurig person lyckades ge många huvudbry, när gamla bruksföremål skulle identifieras. Barnen hade en egen tipsrunda, där alla fick pris. Södervägen är en brant backe uppför, och inte lättsam att gå. Vem kommer stävande uppför denna väg? Jo, Ingeborg 89 år, med sin rollator. "Je, jett få gå Södervägen ein gång tell man je lev". Ingeborg är född i Valln' och har i sin barndom sprungit denna väg många gånger, för att hälsa på sina morföräldrar som bodde i Söat.

Fotoutställningen, där gårdarna presenterades i bilder från både förr och nu, fanns i gammstöuge. Många igenkännande leenden och samtalsämnen blev följden.

Från Väst på Bränna hade Mats, Karin, Kerstin och Gunhild samlat livet på gården, precis som jag minns det. Ville som kom på sin moped, n'faffa Nils Ersa på vedbacken och Sara, med sina sysslor i köket.

Åke och Elisabeth från Opp i Stöuge hade en utställning med mycket fina fotografier, tagna med finess och känsla. Åke är nog lik n'Per, som var en duktig fotograf. Fotona har ett brett spektra från forntid, dåtid och nutid. Jag hann ej besöka utställningen under dagen, men nästa dag gick jag i min ensamhet dit. En av bilderna föreställer Egon, Åke och mej, poserande framför en höjhässja. Jag stannar till och min barndoms härliga somrar rullas upp i minnet, Sensommardofter av nyslaget hö, och den varma lite sötaktiga lukten, som när tjynnan gått på innabeite, slår emot mej när jag cyklar hem från byn i sommarkvällen. Cykeln var röd och jag hade fått den på min 7-årsdag. Mina somrar var alltid soliga och varma.

Jubileumsdagen har övergått i augustinatt. Musiken från lon' har tystnat. Curt och jag vandrar hemåt i natten. Väglyset är tänt fastän klockan närmar sig två.
Vi kryper till kojs. Det hörs att gubben sover. Karlar är unika skapelser, snarkar innan dom fått huvudet på kudden. Själv är jag klarvaken, det surrar i huvudet, tankarna far hit och dit. Jag slumrade nog till stund frampå morgonkvisten ändå
.
Vid 11-tiden på söndag förmiddag samlas vi åter. Samtliga är trötta, men alla är där. Kaffe och en mesestut sätter fart på livsandarna. Själv har jag drabbats av "Gå i mål "syndromet. Urladdad och helt tom, går på rutin. Allt som ställts i ordning skall nu rivas, fraktas hit och dit, återställas. På eftermiddagen är arbetet slutfört. Många lämnar byn och återvänder till vardagen, arbete för de flesta. Själv har jag semester en vecka till. Skönt!
Ett nästan bedövande lugn lägrar sig över Bunäse.

Vaknar på måndag morron av ett kraftigt trummande på plåttaket. Ösregn! Vad är det för dag? Jag vänder mig på andra sidan och somnar om.

Jag håller med a'faster Märta från Lit :"Je tror att je kom te lava litte länger, för att je feck va mä på en henn dan"


Iris Löwenring, med rötter i Bunäsets mylla,




 

Tillbaka till startsidan

 

© 2007, Bonäset
Webmaster: Roger Isaksson